فولیکولیت چیست؟
فولیکولیت یک عفونت باکتریایی است که شامل التهاب فولیکول های مو می شود. فولیکولیت بعد از کاشت معمولا در طول فرایند بهبودی رخ می دهد. در موارد خفیف بیماران فقط برجستگی های قرمز یا بی رنگ می بینند و در بدترین موارد می تواند باعث رشد مجدد تکه ای در ناحیه پیوند شود.
Folliculitis after hair transplants is a common occurrence that affects a small number of patients. This condition is where the transplanted hair follicles become inflamed, post-surgery, requiring a course of antibiotics to treat. This infection is not life-threatening and easily treatable.
ترجمه فارسی :
التهاب فولیکولهای مو پس از پیوند مو، عارضهای شایع اما کماثر است که در آن فولیکولهای موی پیوند زدهشده ملتهب میشوند و نیاز به مصرف آنتیبیوتیک دارد. این عفونت خطرناک نیست و بهراحتی درمان میشود.
علت ایجاد فولیکولیت چیست ؟
علت ایجاد جوش یا همان فولیکولیت بعد از کاشت همان التهابات و ایجاد برش های هنگام جراحی روی پوست سر است که در ناحیه اهداکننده (پشت و دو طرف سر) و ناحیه گیرنده (معمولاً بالای سر) رخ میدهد. در ناحیه گیرنده، فولیکولهای کاشتهشده شروع به تولید موهای جدید میکنند که همین امر میتواند باعث ایجاد التهاب فولیکولی شود؛ این حالت شبیه به واکنشهایی است که بعد از رشد موهای جدید پس از اصلاح رخ میدهد. در ناحیه اهداکننده، موهای اطراف محل استخراج گرافت ها به دلیل ریزش موقت مو یا تلوژن افلوویوم دچار فولیکولیت شوند که با رشد مجدد این موها، احتمال التهاب افزایش مییابد. عوامل محیطی هم در بروز این نوع جوش ها بی تاثیر نیستند عواملی مانند گرما، تعریق، و عفونتهای باکتریایی (مثلاً پس از استفاده از استخرها) میتوانند به تشدید فولیکولیت کمک کنند، بهویژه اگر مراقبت های بعد از کاشت مو رعایت نشود.
علائم فولیکولیت چیست؟
علائم شایع فولیکولیت پس از پیوند مو عبارتند از:
- جوش های پوست سر در اطراف فولیکول های اهداکننده
- پوسته های کوچک زرد رنگ در ناحیه جراحی
- خارش و سوزش پوست سر
- قرمزی و التهاب
در برخی موارد که بسیار شدید هستند به صورت تاول های بزرگ چرکی رخ می دهند.

روش های درمان فولیکولیت
برای درمان جوش یا همان فولیکولیت بعد از پیوند مو روش های مختلفی وجود دارد اما باز هم توصیه می شود برای اطمینان و جلوگیری از ایجاد برخی عوارض ها حتما توسط پزشک متخصص معاینه شوید. این روش های درمان به شرح زیر است:
- کمپرس گرم: طبق توصیه متخصصان استفاده از کمپرس گرم روی ناحیه آُیب دیده می تواند التهاب و تورم را کاهش دهد اما کمپرس گرم را به صورت مستقیم بر روی پوست سر قرار ندهید و با استفاده از یک پارچه بین کمپرس از آن استفاده کنید.
- مصرف آنتی بیوتیک: پزشک متخصص پس از انجام جراحی برای شما آنتی بیوتیک تجویز میکند. مصرف به موقع این آنتی بیوتیک ها علاوه بر تسریع روند بهبودی از ایجاد هر نوع عفونت دیگری جلوگیری می کند.
- شامپو ضد باکتری: استفاده از شامپو مناسب برای موهای کاشته شده معمولا ضد باکتری است و به جلوگیری از ورود هر نوع باکتری به برش ها کمک می کنند.
با استفاده از این روش ها به راحتی می توانید فولیکولیت را درمان کنید. توصیه می شود در صورت بروز هرگونه جوش بر روی پوست سر، ابتدا به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
چگونه از ایجاد فولیکولیت پیشگیری کنیم؟
رعایت برخی نکات مراقبتی به طور موثری می تواند از ایجاد فولیکولیت پیشگیری کند. این نکات مراقبتی توسط پزشک متخصص، به شما به طور کامل و اختصاصی آموزش داده می شود که برخی از مهم ترین روش های جلوگیری از مشکل فوق، عبارتند از:
- رعایت بهداشت: بهداشت بعد از پیوند مو نقش بسیار مهمی در پیشگیری از هر نوع عوارض و ایجاد جوش دارد. پوست سر را با شامپو تجویز شده توسط پزشک به آرامی شستش دهید تا از تجمع چربی و باکتری جلوگیری شود.
- پرهیز از تعریق زیاد: تعریق یکی از عواملی است که منجر به التعاب و ایجاد جوش می شود. تا حد امکان از فعالیت های فیزیکی سنگین که باعث تعریق زیاد می شود؛ خودداری کنید.
- اجتناب از لمس پوست سر: از لمس کردن و خاراندن پوست سر پس از پیوند مو خودداری کنید؛ زیرا دست ها می توانند باکتری را به آن ناحیه انتقال دهند.
کلام پایانی
معمولا جوش های بعد از کاشت به دلایل مختلفی می توانند بر روی پوست سر یا صورت ایجاد شوند. همانطور که گفتیم راه های زیادی برای درمان فولیکولیت وجود دارد؛ پس اگر این جوش ها یا فولیکولیت را تا 8 ماه پس از جراحی مشاهده کردید؛ نگران نباشید. مراجعه به یک مجموعه حرفه ای مانند کلینیک اسپادانا با رعایت بهداشت و استفاده از تجهیزات استریل شده می تواند شما از معرض قرار گرفتن این خطرات دور نگه دارد.