پسوریازیس پلاکی ( Plaque Psoriasis )
شایع ترین نوع این بیماری بوده و معمولا 90 درصد افراد با این نوع دست و پنجه نرم می کنند. نام دیگر این نوع ولگاریس است و در آن سرعت تولید سلول ها بیش از حد زیاد است. افرادی که الکل می نوشند و پوست سفیدی دارند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اگر یکی از بستگان شما از این بیماری رنج ببرد، احتمال انتقال ژنتیکی به سایر افراد خانواده نیز وجود دارد. به صورت کلی سلولهای جدید پوست هر 30 روز یکبار رشد می کنند و این عارضه باعث می شود این فرایند هر سه روز یکبار اتفاق بیفتد در نتیجه تجمع سلول های جدی بر روی سلول های قدیمی باعث ایجاد پلاک خواهد شد. تفاوت اگزما و پسوریازیس از لحاظ ظاهر، شدت خارش و ضخامت بوده و در مدل پلاکی خارش کمتر و در عین حال ضخامت زخم بیشتری تجربه خواهید کرد و همچنین رنگ تکه های تشکیل شده بر روی پوست در این نوع، سفید یا اغلب نقره ای است.
درمان خانگی پسوریازیس پلاکی
درمان خانگی پسوریازیس پلاکی بی خطر بوده و بهتر است حتما با پزشک مشورت کنید. به هنگام خارش شدید می توانید از آنتی هیستامین برای کاهش آن استفاده کنید. سعی کنید با آب ولرم دوش بگیرید و مدت زمان طولانی تر از 15 دقیقه زیر دوش نمانید. حتما از صابون های ملایم و بدون عطر استفاده کنید تا باعث تحریک مجدد پوست و خارش نشود. استفاده از روغن های اساسی مثل روغن نارگیل و همچنین کرم های مرطوب کننده مخصوص در کاهش خارش بسیار موثر است. پوشیدن لباس گشاد در خانه به تنفس بهتر پوست کمک کرده و از تماس بیش از حد پارچه با سطوح پلاکی جلوگیری می کند.

پسوریازیس معکوس ( Inverse Psoriasis )
پسوریازیس معکوس، بیشتر در کشاله ران، زیر بغل، زیر سینه و اطراف ناف که شدت ساییده شدن پوست به هم بیشتر است اتفاق می افتد و درمانی برای آن وجود ندارد. هنوز آنتی بادی که باعث بروز این عارضه می شود مشخص نشده و علت ناشناخته دارد. این نوع در نواحی مرطوب بدن خود را نشان می دهد و به همین دلیل پوست دچار لکه های ضخیم نخواهد شد. کمبود ویتامین E و همچنین استرس از مهم ترین عوامل ابتلا به این بیماری محسوب می شود. خاراندن بیش از حد پوست می تواند به ابتلا به عفونت کمک کند و همچنین روند درمان را سخت تر کند. این نوع بین 2 الی 3 درصد شایع است و با استفاده از ویتامین های مهم برای سلامت پوست و مو قابل پیشگیری است.
پسوریازیس روده ای ( Guttate Psoriasis )
پسوریازیس روده ای اغلب بدون هشدار اتفاق می افتد و معمولا بعد از عفونتی به نام گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود. این مشکل اکثرا در کودکان رایج بوده و افراد جوان زیر سی سال نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. این نوع بهبود یافتنی بوده و گاها افراد مبتلا به این عارضه پس از مدتی به نوع مزمن آن مبتلا خواهند شد. لکه هایی گرد یا به اصطلاح شبیه به اشک بر روی پوست ایجاد می شوند و قرمز رنگ هستند. این بیماری پیشرفت نمی کند اما در صورت عدم توجه ممکن است به مدل های دیگر تبدیل شود.
پسوریازیس پوسچولار ( Pustular Psoriasis )
پسوریازیس پوسچولار باعث ایجاد تاول های پر از چرک روی پلاک های تشکیل شده بر روی پوست شده و بیشتر در دستان و پا ها شایع است. جوش های این مدل پر مایع بوده و بسیار دردناک است. این نوع در میان بزرگسالان شایع تر از کودکان است. این نوع نادرترین شکل این بیماری بوده و علائمی مثل تب و درد به همراه دارد. سیستم ایمنی بیش فعال باعث بروز چنین بیماری هایی می شود و در این حالت با آزاد شدن مولکول های التهابی سرعت تقسیم و تکثیر سلولهای پوست بیشتر خواهد شد.
پسوریازیس اریترودرمیک ( Erythrodermic Psoriasis )
در این نوع بثورات پوستی همچون سوختگی عمل کرده و بسیار خطرناک است. در صورت عدم مراجعه و کمک گرفتن از پزشک می تواند کشنده باشد. این بثورات پوستی باعث تب و درد و همچنین کم آبی بیش از حد بدن می شوند. قطع ناگهانی درمان پسوریازیس باعث بروز این مدل شده و بسیار خطرناک خواهد بود. در این نوع ممکن است پوست شما به صورت تکه ای لایه برداری شود و همچون ورقه های بزرگ از بدن جدا شود. در برخی افراد باعث از دست رفتن ناخن ها نیز خواهد شد.
قاتل پسوریازیس
وقتی صحبت از قاتل پسوریازیس می شود، طوری به نظر می آید که این بیماری درمان قطعی داشته باشد اما اینطور نیست. روش های مختلفی همچون استفاده از داروهای موضعی، نور درمانی و داروی های تاثیر گذار و سیستمیک به کنترل آن کمک خواهند کرد. بسیاری از پزشکان از روغن آرگان و کورتیکواستروئید های قوی به عنوان قاتل این بیماری یاد می کنند. از روغن آرگان بیشتر زمانی که این عارضه در پوست سر اتفاق می افتد یاد می شود.

قرص پسوریازیس
استفاده از قرص برای درمان پسوریازیس نوعی درمان سیستمیک تلقی شده و بر کل بدن تاثیر می گذارد. این دارو ها بسیار قوی هستند و معمولا در موارد حاد پزشکان این نوع را تجویز می کنند. استفاده از این قرص ها زمانی تجویز می شود که موفقیت چندانی با سایر روش ها حاصل نشده و نیاز است از روش قوی تر استفاده شود. بطور مثال سازمان غذا و داروی آمریکا قرص متوترکسات را برای کمک به درمان این بیماری در بزرگسالان معرفی کرده و باعث سرکوب سیستم ایمنی بیش فعال خواهد شد. استفاده از سالیسیلیک اسید خارجی ترین لایه های پوست را نرم کرده و سلول های مرده که بر روی پوست باقی مانده اند را پاک می کند.
بهترین کرم برای درمان پسوریازیس
استفاده از بهترین کرم ها برای درمان پسوریازیس مثل وینزوا، کرم اتودرم بایودرما و مرطوب کننده های پوستی خارجی مثل CareVe بسیار کمک کننده خواهد بود. پماد کورتیکواستروئید که برای همه شناخته شده است موضعی بوده و مصرف بیش از حد آن باعث نازک شدن پوست خواهد شد. استفاده از داروهای موضعی که تولید سلول های پوستی را کند میکنند بسیار موثر هستند و همچنین خارش را کمتر خواهند کرد. در موارد خفیف می توانید از پماد ویتامین D به جای کرم های قوی تر استفاده کنید تا از نازک شدن بیش از حد پوستتان جلوگیری شود.
علت پسوریازیس
دو علت اصلی بروز بیماری پسوریازیس ژنتیک و سیستم ایمنی بوده و سیستم ایمنی در این مورد برعکس همیشه که باید به کمک گلبول های سفید به جنگ عوامل ناشناخته برود، خود عاملی بر بروز بیماری در بدن می شود و سیستم دفاعی بدن را مختل می کند. در این مورد گلبول های سفید اشتباها سلولهای پوست فرد را مورد حمله قرار داده و باعث سرعت بیش از حد در تکثیر آنها می شوند. این حملات به مرور باعث قرمزی و همچنین بروز التهاب در پوست می شوند. افرادی که یک نفر از اعضای خانواده شان به این بیماری مبتلا باشد، ممکن است به صورت ژنتیکی به اعضای دیگر منتقل شود.
کلام پایانی
بیماری پسوریازیس از جمله معضلات حمله ی سیستم ایمنی فرد به پوست بدن بوده و بسیار عذاب آور است. این بیماری درمان قطعی نداشته و پزشکان معمولا برای کاهش خارش و عوارض آن دارو های خوراکی و موضعی تجویز می کنند. این اختلال چندین مدل داشته و نسبت به نوع آن پزشک متخصص تجویز خاصی خواهد داشت. پسوریازیس مسری نبوده و بیشتر از طریق ژنتیک منتقل می شود.