علت های خارش پوست سر
علت های خارش پوست سر مختلف بوده و هر کدام بر اساس شرایط جسمی فرد تاثیر زیادی بر تشدید این عارضه دارد. علت های خارش های پوست سر به شرح زیر است:
- شوره سر ( درماتیت شوره ای )
شوره سر در اثر خشکی بیش از حد پوست بوده و همچنین ریزش این پوسته ها بر روی لباس فرد می تواند برای او و اطرافیانش آزار دهنده باشد. کسانی که موی تیره دارند، به هنگام کشیدن شانه در میان موهایشان، به راحتی شوره های پوست سر خود را می بینند. برای درمان این عارضه می توانید از شامپو های ضد شوره موجود در بازار استفاده کنید. دستورالعمل های مختلفی در درمان شوره با شامپو های مخصوص وجود دارد که به هنگام استفاده از آنها باید رعایت شود.استفاده از محصولاتی که به کاهش رشد قارچ بر روی پوست کمک می کنند بسیار موثر است.
خشکی پوست سر می تواند باعث ترک های ریز پوستی بر روی سر شود و در این مورد استفاده از شامپو های مرطوب کننده و درمانی که درون خود گلیسیرین داشته باشند توصیه می شود. در موارد شدیدتر لازم است بعد از مراجعه و تجویز پزشک از داروهای استروئیدی استفاده کنید. کسانی که پوست سر خشکی دارند، در برابر مواد حساسیت زا زودتر التهاب را تجربه می کنند و همچنین پوست خشک به تنهایی قادر به مقابله با این عوارض نخواهد بود.
- حساسیت پوستی ( درماتیت تماسی )
حساسیت پوستی در اثر عکس العمل پوست به مواد شیمیایی مختلف اتفاق می افتد و در این زمینه لازم است برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید. مواد حساسیت زا سریعا جذب پوست می شوند و همچنین سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهند. حساسیت پوستی گاهی از اوقات بعد از استفاده از شامپویی که چندین سال مصرف کرده اید نیز اتفاق می افتد.
برای از بین بردن شپش نیازمند درمان های خاص هستید و در صورتی که برای درمان آن اقدام نکنید، روز به روز به مقدار شپش ها اضافه شده و لازم است موهای خود را از ته بتراشید. داروهای ضد شپش زیادی امروزه در بازار وجود دارد که با چند بار مصرف آنها را از روی پوست سر پاک کرده خارش را نیز در این ناحیه قطع خواهد کرد.

علت خارش پوست سر بعد از شستشو
علت خارش پوست سر بعد از شستشو، استفاده از شوینده های نامناسب بوده و اگر شامپو ها فاقد مواد شیمیایی نباشند، ممکن است شدت بیماری و خارش را افزایش دهند. انتخاب هوشمنده محصولات طبیعی و فاقد مواد حساسیت زا به کند کردن و درمان کمک بزرگی خواهد کرد. زمانی که شامپو یا نرم کننده به صورت کامل از پوست سر پاک نشود، پوست تحریک شده و در نتیجه خارش اتفاق می افتد. شستشوی مکرر و پشت سر هم باعث حساس شدن پوست شده و لایه ی محافظ پوست را از بین می برد.
درمان خانگی خارش پوست سر
درمان خانگی خارش پوست سر مخصوص کسانی است که علاقه ای به مراجعه به پزشک ندارند و یا خارش سرشان آنقدر شدید نشده که لازم باشد به پزشک مراجعه کنند. حمام کردن منظم و استفاده از محصولات شستشوی مو مناسب و همچنین استفاده از نرم کننده از بهترین روش های خانگی در درمان این بیماری است که می تواند در روتین موهای سالم و درخشان نیز باشد. استفاده از کرم های جلوگیری از خارش های پوست سر که در بازار به صورت بدون نسخه به فروش می رسد نیز ی تواند در این امر کمک کننده باشد. شروع رژیم غذایی متناسب با سلامت بدن نیز در جلوگیری از ابتلای دوباره به این عارضه ی ناگوار موثر خواهد بود.
درمان پزشکی خارش پوست سر
درمان پزشکی خارش پوست سر با استفاده از نسخه های تجویز شده توسط پزشک صورت گرفته و معمولا با استفاده از شامپوهای خاص درمان صورت می گیرد. شامپوهای دارویی بدون نسخه که در داروخانه ها به فروش می رسند، با توجه به شرایط و شدت عارضه تجویز شده و روند درمان با آنها طی خواهد شد. در صورتی که نسخه های ضعیف تر کارایی لازم را از خود نشان ندهند، شامپوهایی با دوز دارویی بالاتر تجویز خواهد شد. اگر خارش زیاد باشد علاوه بر شامپو، پزشکان داروهای خوراکی نیز تجویز می کنند. شامپوهای مناسب موهای کاشته شده نیز می تواند در درمان خارش مفید باشد.

ترکیبات شیمیایی درمان خارش پوست سر
ترکیبات شیمیایی درمان خارش پوست سر شامل موادی است که در زیر به آنها اشاره کرده ایم :
این ماده طبیعی در گیاهان یافت شده و خاصیت ضد التهاب دارد. مصرف این دارو از پوست پوسته شدن پوست سر جلوگیری می کند. از این اسید در شامپو های ضد شوره استفاده می شود و باعث نرم شدن قسمت های ضخیم پوست سر می شود.
این ماده روند از بین روند سلول های پوست را کند کرده و از ایجاد فلس روی پوست جلوگیری می کند. این دارو مخمر مالاسزیا که باعث تشدید پسوریازیس می شود را نیز از بین می برد.
این ماده ضد قارچ بوده و باعث کاهش مالاسزیا می شود. اگر بعد از یکماه مصرف این دارو اثربخشی خاصی مشاهده نکردید، مصرف آن را قطع کنید. برای رفع قارچ و باکتری می توانید از قرص داکسی سایکلین نیز استفاده کنید.
علائم خارش پوست سر
علائم خارش پوست سر شامل بروز تکه های طاسی، خشکی پوست، تب با درجه پایین، قرمزی پوست و همچنین بروز زخم های پوستی است. به هنگام بروز این علائم که به همراه خارش خود را نشان می دهد، فرد با خاراندن پوست سر خود احساس خوبی پیدا خواهد کرد و درد او به صورت موقت کاهش می یابد اما به مرور زمان خاراندن بیش از حد باعث آسیب بیشتر به پوست سر خواهد شد. اگر علائمی مثل آلوپسی در نواحی خاص و همچنین تورم در پوست سر احساس کردید لازم است حتما در اسرع وقت به پزشک معالج مراجعه کنید.
راه های مقابله با خارش پوست سر
راه های مقابله با خارش پوست سر به جهت جلوگیری یا درمان این عارضه بیان می شود و کارهایی بسیار ساده مثل شستشو با محصولات مناسب، شستشو با آب ملایم و همچنین مراجعه به موقع به پزشک در مقابله با این مشکل موثر است. محصولات شستشو که فاقد مواد شیمیایی مضر برای بدن باشند، به کاهش و جلوگیری از خارش کمک می کنند. شستشوی پوست سر با آب ولرم و نه خیلی داغ به کم شدن خارش در این ناحیه کمک بزرگی خواهد کرد.
آیا خارش پوست سر خطرناک است؟
خارش پوست سر به طور کلی بی خطر بوده و به مرور زمان با استفاده از درمان های خانگی یا پزشکی درمان خواهد شد. این عارضه اگر درمان نشود می تواند باعث بروز مشکلات پوستی شدید و در نتیجه اذیت شدن فرد مبتلا شود. بهتر است در صورتی که درمان های خانگی پاسخگو نبود و شدت بیماری افزایش یافت، به پزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
خارش پوست سر در پیر و جوان و کودک و بزرگسال رخ می دهد و ابتلا به این عارضه ربطی به سن و سال فرد ندارد و بیشتر با سبک زندگی افراد رابطه ی مستقیم دارد. این بیماری و مشکل به خودی خود درمان نخواهد شد و حتما در صورت تشدید لازم است به پزشک معالج مراجعه کنید. امروزه به دلیل سبک زندگی غیر استاندارد افراد، بسیاری با این مشکل دست و پنجه نرم کرده و شامپو های مختلفی در زمینه ی مبارزه با این بیماری ساخته و به بازار عرضه شده است. خیلی از اوقات با توجه به شدت و ضعف این بیماری لازم است از نسخه های پزشکی که درمان را تسریع می کند استفاده کنید. در صورت مشاهده علائمی مثل خارش، سوزش، گزگز، ترشحات بیش از حد در پوست سر لازم است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و درمان را از سر بگیرید.