whatsapp

روش های درمان آلوپسی

آلوپسی ( طاسی مو ) چیست؟

آلوپسی ( طاسی )، فقدان یا ریزش مو در ناحیه های خاص از بدن بوده و می تواند موضعی، موقت یا دائمی ایجاد شود. ابتلا به این بیماری در افراد هیچ ارتباطی با سن یا جنسیت آنها نداشته و تمامی گروه های سنی با هر ویژگی را در بر میگیرد. این بیماری به عنوان غیر اسکال ( شایع ترین نوع ) و اسکار ( سیکاتریسیال ) طبقه بندی شده و کیفیت زندگی بیمار را کاهش می دهد. تصمیم گیری در مورد علت زمینه ای این بیماری توسط پزشک با بررسی شرح حال و معاینه فیزیکی صورت می گیرد. ابتلا به این عارضه می تواند نتیجه ی وراثت، تغییرات هورمونی و شرایط جسمانی فرد باشد و ابتلا به آن در مردان شایعتر از زنان است. درمان آلوپسی با پیشرفت علم امکان پذیر است و در شرایط حاد می توانید از عمل کاشت مو در مشهد کمک بگبرید. 

 

انواع آلوپسی

انواع آلوپسی بر اساس شدت و نوع که پزشک تشخیص می دهد به شرح زیر است :

آلوپسی های غیر زخمی ( Non Scarring Alopecias )

در این نوع، فولیکول ها بدون اسکار ( بدون زخم ) حفظ شده و رشد مجدد مو امکان پذیر خواهد بود. آلوپسی های غیر اسکار شامل آلوپسی آندروژنیک، آلوپسی خود ایمنی، تلوژن افلوویوم، آناژن افلوویوم، آلوپسی کششی و تریکوتیلومانیا هستند.

آلوپسی های زخمی ( Scarring Alopecias )

در این بیماری فولیکول های مو به طور غیر قابل برگشتی در زخم ها تخریب شده و منجر به ریزش موی دائمی می شود. این نوع به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم شده و نوع اولیه ی آن سیکاتریسیال لنفوسیتی، نوتروفیل و مختلط است.

آلوپسی فیبروزان فرونتال ( FFA )

به ریزش مو در زنان گفته می شود که معمولا در جلوی سر آنها اتفاق می افتد و ممکن است مژه ها و حتی ابروی آنها را نیز درگیر کند. این عارضه بیشتر زنان یائسه را درگیر می کند.

آلوپسی لیکن پلانوپیلاریس ( LPP )

این عارضه نیز بیشتر زنان را درگیر کرده و به صورت نامنظم در پوست سر خود را نشان می دهد. گاهی از اوقات ریزش موهای بدن نیز در این نوع مشاهده شده است. بعضی از بیماران احساس خارش و سوزش در نواحی که دچار ریزش شده است حس می کنند.

 

آلوپسی آندروژنیک ( Androgenetic alopecia )

این آلوپسی به نام های آلوپسی ارثی، طاسی مردانه و ریزش موی زنانه شناخته شده و الگوی ریزش مو در این نوع به صورت آرام پیش می رود و شایع ترین نوع این بیماری است. در مردان ریزش مو در نواحی دو گیجگاه و میانه سر صورت می گیرد اما در زنان سرتاسر قسمت مرکزی سر درگیر می شود. مردان، زنان و نوجوانان بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند. این عارضه بعد از سن بلوغ شدید تر خودش را نشان می دهد و منجر به تبدیل فولیکول های قوی به فولیکول های ضعیف شده و به مرور ساقه های مو کوتاه تر و ضعیف تر می شوند. تشخیص زود هنگام این بیماری باعث می شود روند درمان سریعتر پیش برود.

آلوپسی آرئاتا  (Alopecia areata )

این نوع بیماری مزمن بوده و با نام ریزش مو سکه ای معروف است که معمولا به صورت حاد اتفاق می افتد. در کودکان و بزرگسالان بدون در نظر گرفتن جنسیت بیماران را درگیر می کند. در این نوع یک دوره بهبود موقتی صورت گرفته و هیچ وقت به صورت کامل درمان نمی شود چون جزو گروه بیماری های خودایمنی قرار دارد.

تلوژن افلوویوم ( Telogen effluvium )

این بیماری در دسته آلوپسی های حاد قرار داشته و کل پوست سر را معمولا درگیر می کند. اختلال در انتقال از فاز آناژن به فاز تلوژن به دلیل استرس زیاد، بیماری های مزمن در بدن، اختلالات غدد درون ریز و اختلالات متابولیک و همچنین مصرف داروهای ضد تشنج، انعقاد خون، قرص های ضد بارداری باعث بروز این عارضه دردناک در بدن خواهد شد. ریزش مو در این نوع حدود شش ماه زمان می برد تا متوقف شود. در این نوع اگر علت زمینه ای برطرف شود، این بیماری نیز خود به خود از بین خواهد رفت.

آلوپسی یا طاسی مو

علائم آلوپسی

علائم آلوپسی به شدت بیماری و همچنین نوع آن بستگی داشته و در افراد مختلف ممکن است علائم متفاوتی مشاهده شود. اولین علامت در هر نوع از این بیماری با نوع دیگر متفاوت است و پزشک با توجه به علامت ها و معاینه ی پوست متوجه نوع آن خواهد شد و طبق آن دارو و قرص ریزش مو تجویز می کند. بطور مثال در مدل توتالیس ریزش موی ناگهانی در کل پوست سر مشاهده خواهد شد. حمله ی سیستم ایمنی به بدن آنچنان شدید است که علائم به سرعت خود را نشان داده و به صورت ناگهانی رخ می دهند.

علت بیماری آلوپسی

علت بیماری آلوپسی می تواند ژنتیک، عوامل محیطی و مهم تر از همه ابتلای فرد به بیماری خود ایمنی باشد. عفونت های قارچی، تغییرات هورمونی بعد از بارداری، زایمان و مشکلات تیروئید نیز عواملی هستند که به بروز این عارضه در بدن کمک می کنند. همه ی این علت ها در صورت تشخیص صحیح و به موقع برطرف خواهند شد. ریزش مو در اثر عوامل ژنتیکی به کروموزوم ها مربوط بوده و جهش این ژن ها می تواند باعث ریزش مو شود. شناخت و مدیریت عوامل ژنتیکی به جلوگیری از این عارضه کمک خواهد کرد.

 

درمان بیماری آلوپسی

درمان بیماری آلوپسی هنوز به طور قطعی مشخص نشده و بعضی از پزشکان داروهایی برای کاهش سرعت ریزش مو توی میکنند. به محض قطع مصرف داروها، مجددا عارضه دوباره بر می گردد. زمانی که ریزش به دلیل غلبه استروژن ایجاد شود، هورمون درمانی می تواند موثر باشد. مصرف فیناستراید برای مردان توصیه می شود اما در زنان باردار به دلیل تاثیر منفی روی جنین به هیچ وجه توصیه نمی شود. سازمان غذا و دارو آمریکا هنوز هیچ یک از این روش های درمانی را تایید نکرده است.

درمان بیماری آلوپسی

آلوپسی در زنان

آلوپسی در زنان در اثر ترکیب عوامل ژنتیکی و هورمونی ایجاد شده و موهایی که در فولیکول های آسیب دیده هستند، به تدریج از قطر و ارتفاع آن کاسته میشود تا در نهایت تولید مو متوقف شود. این بیماری ارثی بوده و از یکی از والدین به بدن فرزند منتقل می شود. سن شروع بین عارضه در زنان بین 50 تا 60 سالگی بوده و گاها خارش نیز به همراه دارد. در بانوان موهای وسط سر ریزش می کند و جلوی سر تغییری نخواهد داشت. تاثیر روانی این ریزش بر بانوان بسیار شدید بوده و ممکن است به کلی حال روحی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. تشخیص این بیماری کار راحتی نیست و حتما توسط متخصص تشخیص داده می شود.

درمان آلوپسی در زنان

درمان آلوپسی در زنان روش های مختلفی داشته و لازم است هر یک از این راه ها با مشورت پزشک انجام شود. می توانید از درمان ای موضعی مثل استفاده از مایع ماینوکسیدیل استفاده کنید. برای بانوان معمولا محلول 2 درصد تجویز می شود اما گاهی از اوقات درمان های موضعی به هیچ وجه توصیه نمی شوند. خارش و سوزش و قرمزی در صورت استفاده از این محصول بدون مشورت متخصص اتفاق می افتد. در شش ماه اول استفاده از این دارو هیچ تغییری مشاهده نخواهید کرد. درمان های خوراکی گاها توسط پزشکان متخصص تجویز می شود که داروهای خوراکی از عملکرد هورمون های آندروژن روی پوست سر جلوگیری کرده و به بهبود ریزش مو کمک می کنند.

رژیم غذایی آلوپسی

رعایت رژیم برای حفظ سلامت مو ها امری ضروری بوده و همانطور که میدانید ویتامین های مختلف برای رشد مو لازم است. نداشتن برنامه غذایی مناسب می تواند به تشدید آلوپسی در بدن کمک کرده و لازم است در منوی غذای خود روزانه سبزیجات و پروتئین قرار دهید. ویتامین هایی مثل ویتامین D به سلامت و رشد مو ها کمک کرده و مو ها را ضخیم می کند.

 

بیشتر بخوانید


بانک مو چیست؟

 

ازدواج بیماران آلوپسی

ازدواج بیماران آلوپسی به دلیل انتقال ژنتیکی این بیماری به فرزندان ممکن است کمی خطرناک باشد و بسیاری از افراد بعد از اینکه متوجه ابتلای فرد دیگر به این بیماری شوند، از ازدواج با او منصرف شوند تا این بیماری به فرزندانشان منتقل نشود. درصد انتقال این بیماری از طریق وراثت بسیار کم بوده و لازم نیست خیلی در مورد آن نگران باشید. می توانید قبل از اقدام به بارداری آزمایشات ژنتیکی مربوطه را انجام دهید تا از مبتلا نشدن جنین به این عارضه مطمئن شوید.

آیا بیماری آلوپسی واگیردار است؟

بیماری آلوپسی واگیردار نبوده و بیماری خود ایمنی محسوب می شود. همچنین اگر نگران سرایت این عارضه از فرد مبتلا به دیگران هستید لازم است بدانید واگیردار نیست. دلیل واگیردار نبودن این بیماری آن است که منشا ویروسی یا میکروبی نداشته و اختلالات هورمونی بعضا باعث بروز آن می شود. داشتن برخی ژن های خاص احتمال ابتلای فرد را بالا می برد.

کلام آخر

بیماری آلوپسی از جمله بیماری های خود ایمنی بوده و بدن به خودش حمله می کند. عوامل ژنتیکی و ارثی نیز در ابتلا به این عارضه تاثیر دارد. این مریضی واگیردار نبوده و تشخیص نوع آن فقط توسط پزشک امکان پذیر است. این مریضی به صورت ناگهانی رخ می دهد و ناگهان شاهد ریزش موی زیاد خواهید بود. بعد از مشاهده ی ریزش بیش از حد حتما به پزشک مراجعه کنید چون هر چه زودتر درمان آغاز شود، جواب بهتری خواهید گرفت.

star سوالات متداول
علائم آلوپسی به شدت بیماری و همچنین نوع آن بستگی داشته و در افراد مختلف ممکن است علائم متفاوتی مشاهده شود
علت بیماری آلوپسی می تواند ژنتیک، عوامل محیطی و مهم تر از همه ابتلای فرد به بیماری خود ایمنی باشد. عفونت های قارچی، تغییرات هورمونی بعد از بارداری، زایمان و مشکلات تیروئید نیز عواملی هستند که به بروز این عارضه در بدن کمک می کنند.
درمان بیماری آلوپسی هنوز به طور قطعی مشخص نشده و بعضی از پزشکان داروهایی برای کاهش سرعت ریزش مو توی میکنند. به محض قطع مصرف داروها، مجددا عارضه دوباره بر می گردد. زمانی که ریزش به دلیل غلبه استروژن ایجاد شود، هورمون درمانی می تواند موثر باشد.
سرویس های پیشنهادی
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
1 از 5